0

Н а 8 октомври президентът на Сърбия Александър Вучич ще се обърне към обществото по много важни политически въпроси, след поредица от международни срещи, които ще има междувременно, съобщават сръбските медии, предаде БТА.

Евродепутати и германският пратеник за Западните Балкани Мануел Сарацин идват в Сърбия в петък, съобщи Вучич и добави, че той ще пътува в България в събота, където ще разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а след това в понеделник в Будапеща ще разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан относно мигрантската политика.

Вучич добави, че на 4 и 5 октомври ще види какво ще се случи в Съвета на Европа и дали наистина ще започне процедурата за приемане на Косово в организацията. На 6 октомври в Прага сръбският президент ще участва в срещата на върха на общо 41 държави, включително лидерите на ЕС, на 7 октомври ще открие голяма фабрика и след това ще се обърне към обществото.

Той добави, че му е "много интересно" как ще започне процедурата за приемане на Косово в Съвета на Европа след решението за присъединяване на четири украински региона към Русия след референдумите.

По думите му той очаква, че след всички тези срещи ще може да каже нещо повече на гражданите на Сърбия.

Отговаряйки на въпроси на журналисти, Вучич каза, че Сърбия е издържала 210 дни със стабилна политика и че натискът върху ръководството в Сърбия е огромен.

На въпрос откъде идва натискът, Вучич каза, че "всички разбират всичко" и че той говори толкова, колкото може, без да навреди на страната.

"Трябва да видим какви са нашите интереси и ще говоря повече за това на 8 октомври", каза Вучич.

Сръбският президент заяви още, че Сърбия не може и няма да признае резултатите от референдума на четирите украински области под контрола на руските сили за присъединяване към Русия.

"Сърбия не може да признае това, защото се придържа към международното право, Хартата на ООН и резолюциите на ООН. Ние защитаваме собствената си териториална цялост, както и целостта на международно признатите държави. И това е единственото нещо, което е сигурно и което не може да бъде променено, това са неща от решаващо значение", каза Вучич пред репортери след посещение на новото производствено съоръжение на фабриката на Грундфос /Grundfos/ в град Инджия.

Той повтори, че международният натиск върху Сърбия по отношение на Русия е многоброен и че очаква той да се увеличи в следващия период.

"Все по-малко е търпението, нервността нараства и всички групи за натиск, както и част от медиите и политическите партии ще бъдат ангажирани. И към едната, и към другата страна", каза Вучич и добави, че остава да се грижи за Сърбия и нейните интереси.

Вучич каза, че дори планът за консултация на министерствата на външните работи на Русия и Сърбия за следващите две години е използван за, както се изрази, "брутални и яростни" атаки срещу Сърбия.

"Не се боря за президента Владимир Путин или за президента на САЩ Джоузеф Байдън. Боря се за тези прекрасни хора в тази фабрика, за всеки един от вас, мъже и жени на Сърбия", каза Вучич.