0

М инистерство на външните работи потвърди информацията за три задържани български кораба на пристанището в Констанца в Румъния, предаде БТА.

Общо на корабите има десет български моряци, като те са в добро здравословно състояние, уточниха от ведомството. 

Няма задържани български граждани, съобщи за БТА Огнян Илиев, първи секретар „Връзки с обществеността“ в посолството на България в Румъния. По думите му на моряците не е позволено да напускат корабите си.

Корабите са задържани вчера вечерта, около 23:30 ч., на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1.

Той обясни, че от посолството ни в Румъния са разбрали за случая от румънските медии. Проведени са разговори с дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи (МВнР) на Румъния и Бреговата охрана, отбеляза той. От Бреговата охрана на Румъния са потвърдили за задържаните кораби, добави Илиев.

Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

Илиев съобщи, че Мирослав Енков, консул в посолството, е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение "Черноморски Изгрев", чиито членове са фирмите, собственици на задържаните кораби. 

Капитаните на корабите не са търсили контакт с българското посолството, отбеляза той. Нашите дипломати са изпратили нота до МВнР на Румъния, с която българската страна отправя молба да се изясни случаят, причините за задържането на корабите и действията, които ще бъдат предприети от румънска страна, посочи той. 

Относно съобщението на Бреговата охрана на Румъния от днес, че корабите са задържани заради бракониерство в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море, Илиев заяви, че от посолството не могат да коментират случая, тъй като в момента тече производство и обстоятелствата се изясняват.