0

Б ританският премиер Риши Сунак обяви, че националните избори в страната ще се произведат на 4 юли. Очаква се на тях управляващите консерватори да загубят от опозиционната Лейбъристка партия след 14 години на власт, съобщи Ройтерс.

Слагайки край на месеците на спекулации във връзка с датата на новите избори, Сунак обяви, че свиква изборите по-рано, отколкото някои са очаквали – рискована стратегия, предвид че неговата партия отстъпва в социологическите проучвания.

Според Ройтерс Сунак е решил, предвид определените успехи в управлението, като ограничаването на инфлацията и най-високия икономически ръст за последните години, че сега е моментът да поеме риск и да представи официално програмата си пред гласоподавателите.

И двете партии са готови да се впуснат в предизборната кампания като се очакват ожесточени сблъсъци по въпросите, свързани с икономиката и отбраната. Сунак и неговото правителство обвиняват Лейбъристката партия, че се готви да вдигне данъците, ако дойде на власт и че ѝ липсва ясен план за Великобритания във все по опасен свят – обвинения, които опозицията отрича.

Лейбъристите обвиняват правителството за 14 години слабо управление на икономиката, при което народът е обеднял и за липсата на необходима за бизнеса стабилност. Преди Сунак да обяви изборите, представителите на Лейбъристката партия заявиха, че са повече от готови за тях. „Напълно сме готови, независимо кога премиерът ги свика. Мислим, че страната плаче за парламентарни избори“, заяви пред репортери представител на лидера на лейбъристите Киър Стармър.