0

П ротестиращите излязоха по улиците на Барселона, за да осъдят масовия туризъм, който бил виновен за рязкото покачване на цените на наемите. По техни думи градът ставал „неподходящ за живеене“.

Хиляди протестиращи, включително повече от 150 организации, са преминали през Барселона в събота.

Снимки показват протестиращи, носещи табели с надписи "Барселона не се продава" и "Приберете се у дома туристи".

Кадри, получени от Би Би Си, показват как протестиращи използват водни пистолети срещу хора, посещаващи популярни туристически обекти, докато скандират „Вървете си у дома!“

Барселона е топ туристическа дестинация, която привлича милиони посетители годишно със своя средиземноморски климат и култура. Туристическата обсерватория в Барселона съобщи, че градът е приел 15,6 милиона туристи, а в региона живеели около 26 милиона през 2023 г.

Въпреки че напливът от туристи носи сериозни суми в икономиката на Барселона, може да има и неблагоприятни последици като увеличаване на разхода за живот.

Според Reuters наемите в Барселона и други популярни градове като Мадрид са се повишили с 18% през юни в сравнение с предходната година.

Градът увеличи туристическия данък през април, предаде USA Today.

Според Bloomberg Барселона смята да забранят всички краткосрочни наеми.

„Необходимо е повече предлагане на жилища и мерките, които представяме днес, са да осигурим повече предлагане, така че работещата средна класа да не трябва да напуска града, защото не може да си позволи жилище“, каза кметът на Барселона Хауме Колбони.

Барселона забрани круизните кораби да акостират в един от своите терминали през 2023 г., за да се справи с пренаселеността и замърсяването.