0

“Здравейте, мамо и татко, нямам много какво да кажа, но за съжаление винаги съм се чувствал зле. И сега е време да сложа край. Ще се опитам да направя поне тази последна стъпка добре, за да ви спестя болката от погребението. Моля ви, подайте ръка на Рафаела и момичетата”. 

Това е част от писмото на Адамо Гуера, роден през 1967 г. в Луго ди Романия, който през 2013 г. изчезва безследно, след като прекарва деня с дъщерите си на пистата за фигурно пързаляне. Години наред никой не бе чувал нищо за него, докото историята му не бе разкрита в предаването “Виждали ли сте го?” по италианската телевизия. 

Преди 10 години на 16 юли родителите на Адамо Гуера намират три предсмъртни писма на масата в дома си - едно за тях, едно за съпругата си Рафаела Борги, с която се намира в отлични отношения и едно за негов колега от службата. 

В писмото до своя колега Адамо обяснява и причините да отнеме живота си. “Трябваше да изтегля парите от сметките си, тъй като бях длъжник на опасни хора, които заплашиха семейството му”, разказва мнимият самоубиец в писмото. 

Няколко дни по-късно полицията открива колата на Адама Гуера на пристанището в Анкона. В колата са документите и мобилните му устройства. Разследващите предполагат, че той се е качил на кораб и е отплавал за гръцкия град Патра. 

“Мислех, че е скочил от ферибота. Разсъждавах, че може би е станал жертва на лихвари или се е отдал на лоши навици”, разказа в ефир неговата съпруга Рафаела. 

Две години по-късно прокуратурата Болония прекратява разследването, като отхвърля версията за самоубийство. 

Историята претърпява тотален обрат, когато Рафаела решава да се разведе. Тогава нейният адвокат открива, че през 2022 г. Адамо е поискал и получил регистрация в списъците на Асоциацията на италианците, пребиваващи в чужбина. Така Рафаела узнава, че съпругът й се намира в Патра.