0

В Амстердам забраняват пушенето на марихуана по улиците в района на Червените фенери. Рестрикциите ще влязат в сила от средата на май.

Целта е да се осигури по-спокойна среда за местните жители, които от години се оплакват от неудобства, причинени от туристите. По същата причина, дамите, които предлагат компания в района на Червените фенери, ще трябва да приключват работа не по-късно от три сутринта.

Нови правила ще има и за баровете и ресторантите, които в петък и събота вечер ще трябва да затварят врати в 2 сутринта.

Според местната преса почти всички общински съветници в Амстердам са подкрепили предприемането на действия за намаляване на неудобствата за жителите в квартала.

В момента продажбата на алкохол от магазини и кафенета в квартала на червените фенери е незаконна от четвъртък до неделя след 16 часа. Сега съветът ще поиска от продавачите напълно да премахнат алкохола от витрините си в този часови пояс или да ги скрият от погледите на минувачите. Консумацията на алкохол в повечето обществени места в Амстердам е забранена.

Нидерландската столица привлича милиони туристи със своите кафенета за канабис, но местните жители се оплакват, че те привличат улични дилъри и че злоупотребата с наркотици и алкохол повишава нивото на престъпността.

Съгласно действащите закони в Нидерландия притежаването, производството или търговията с наркотици е криминално престъпление. Въпреки това нидерландците имат "политика на толерантност", която позволява на кафенетата да продават канабис при строги условия. Едно от тях е кафенетата да не създават неудобства, напомня Би Би Си.