0

Д есетки хиляди участваха днес в поредните протести срещу пенсионната реформа във Франция, прокарвана от правителството на президента Еманюел Макрон, предаде ДПА.

В Париж, Лион и Нант този следобед избухнаха размирици след неуспешните преговори вчера относно реформата между кабинета в Париж и водещите френски профсъюзи.

В момента обстановката в 13-ти район на Париж е напрегната, съобщи "Le Figaro". Парижката демонстрация, която е към своя край, е белязана от насилие. Бирария La Rotonde, където Еманюел Макрон отпразнува победата си през 2017 г., стана жертва на пожар, а банков клон беше претърсен. 

Съобщава се, че демонстранти са прекъснали частично достъпа до зони от парижкото летище "Шарл де Гол". В различни райони на града бяха блокирани улици. Протестиращи окупираха входовете на сградите на университети във френската столица.

Противници на пенсионната реформа нахлуха в сграда в Париж, в която се намират офисите на френския клон на американската финансова корпорация "БлекРок" (Blackrock). На видеозаписи от инцидента се виждат част от нахлулите, които скандират, докато служители на инвестиционната компания са се събрали край тях и ги гледат.