0

Д ария Дугина, дъщеря на руския обществен деец Александър Дугин, е загинала при експлозия на автомобил край Москва, съобщи ТАСС.

"Да, много тежко събитие, познавах Дария лично. Даша дойде на едно голямо дискусионно събитие, защото "Традиции" е фестивал, но не в класическата си форма, а е дискусия за актуалните тенденции в културната, музикалната, филмовата, литературната сфера. Аз самият бях там", каза нейн приятел Андрей Краснов. "Близо до село Болшие Вяземи е избухнала колата.

Според руските медии Даря Дугин е била "взривена на парчета" при "покушение", което е било предназначено за баща ѝ Александър, пише БГНЕС.

"Това е колата на баща й, Даша кара друга кола, но днес тя караше неговата кола, а Александър Гелиевич пътуваше по друг начин. Той се върна и беше на мястото на трагедията. Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата", добави още Краснов.

Неизвестните извършители са поставили взривно устройство в колата, в която загина Даря Дугина, по време на фестивала „Традиция“ в Подмосковието докато автомобилът е бил на паркинг и за никого не е било трудно да го направи, съобщиха междувременно за ТАСС правоохранителните органи. На фестивала е имало много гости, хората са паркирали колите си от двете страни на Звенигородската магистрала, където е имението Захарово. Почти целият паркинг е бил пълен.

Джипът, в който Дугина е отпътувала от фестивала, също е бил там. При влизане на паркинга не е имало проверки, така че взривното устройство може да е било оставено по всяко време от всеки, като е и станало, каза източникът на ТАСС.

От органите на реда са казали, че на входа на имението е имало екип на КАТ, а движението е било регулирано от пътни полицаи. Присъстващите са били проверявани непосредствено преди да влязат на събитието.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че ако версията за украинска следа в убийството на журналистката Дугина бъде потвърдена от компетентните органи, тогава трябва да се говори за политика на държавен тероризъм, провеждана от Киев, предаде БТА.

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк отхвърли вероятността Киев да е замесен във взривяването на автомобила, в който загина руската журналистка и политолог. „Подчертавам, че Украйна определено няма отношение към това“, цитира думите му украинското електронно издание „Лига“.

60-годишният Александър Дугин често е наричан "мозъкът на Путин" или "Распутин" заради близките си отношения с руския президент. Той е бивш главен редактор на твърдо пропутинската телевизионна мрежа "Царьград" и се смята, че е вдъхновител на продължаващата инвазия в Украйна. Макар да няма официална роля в правителството, се смята, че крайно десният окултен писател оказва влияние върху Путин, особено на неговия пропаганден фронт.

На него се приписва заслугата за даването на нов живот на термина "Новорусия" (Нова Русия), който е възприет от Путин, за да оправдае анексирането на Крим - след като през 2013 и 2014 г. е широко използван от Дугин.

Във видео споделяно в социалните мрежи, главно Туитър, се наблюдава горяща кола, пожарна и множество пожарникари като до тях стои възрастен мъж, който прилича на Александър Дугин, хванал се за главата и разговаря с огнеборците.