0

Т ехнологичният гигант Amazon ще съкрати повече от 18 000 служители, с цел намаляване на разходите. Съкратените ще са около 6% от 300 000 корпоративна работна сила на фирмата. Засегнатите работници ще бъдат информирани от 18 януари.

Това съобщи в бележка до персонала главният изпълнителен директор Анди Джаси, цитиран от BBC.

Припомняме, че през ноември Amazon заяви, че започва кръг от съкращения, но не уточни колко работни места ще съкрати.

"Ние предоставяме пакети, които включват обезщетения и външна подкрепа за намиране на работа съкратените", каза Джаси. Amazon е издържала на несигурни и трудни времена в миналото и ще продължим да го правим."

Не се уточнява къде се намират засегнатите служители, но фирмата ще комуникира с организации, които представляват служителите "където е приложимо в Европа".

Това се случва на фона на закриването на хиляди работни места в технологичната индустрия, тъй като фирмите виждат забавяне на продажбите на фона на нарастващите опасения за икономически спад.

Компанията вече въведе замразяване на наемането и спря някои от разширенията на складовете си, предупреждавайки, че е наела прекалено много служители по време на пандемията.

Amazon също така предприе стъпки за затваряне на някои части от бизнеса си, отменяйки проекти като личен робот за доставка.

Цената на акциите на Amazon падна с повече от 40% миналата година, тъй като се бори със забавянето на онлайн продажбите. Други големи технологични компании вече обявиха големи съкращения, тъй като намаляват разходите.

Това е най-голямото съкращение на работни места в историята на технологичния гигант. Припомняме, че Meta, която притежава Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви, че ще съкрати 13% от работната си сила. Имаше и масови съкращения в Twitter, след като Илон Мъск закупи социалната мрежа.