0

Х ората в Хонконг трябва да зяпат пушачите неодобрително, за да ги откажат от цигарите. Това заяви здравният министър на Хонконг, като целта, която гонят е град без тютюн.

"Цигарите могат да навредят на здравето на всички нас, а бройката на пушачите скача", заяви професор Ло Чунг-мау на заседание на комисията по здравни услуги към Законодателния съвет. "Когато хората забележат, че някой пали цигара на място, където това е забранено, те могат просто да го гледат неодобрително, докато служителите на реда не се отзоват.“, отбеляза той. Професор Ло смята, че това поведение ще спомогне за създаването на "култура на непушачите" в града.

Ло предупреди, че властите ще използват записи от видеонаблюдение или видеоклипове, предоставени от граждани, като доказателство, за да се справят с пушачите, които запалват на забранени места, съобщава South China Morning Post.

В Хонконг зоните, в които е забранено пушенето, включват части от ресторанти, работни места, закрити обществени места и някои открити обществени места, като за нарушенията се налагат санкции в размер на 1 500 хонконгски долара (147 паунда).

Миналата седмица здравните власти в Хонконг стартираха обществено допитване за нови стратегии за борба с тютюнопушенето. Идеите включват забрана за купуване на цигари от хора, родени след определена дата, и дали данъкът върху тютюневите изделия да се увеличи до 75 % от цената на опаковката по бърз или постепенен начин, информира SkyNews.