0

К ралицата на Испания Летисия посети Лос Анджелис за откриването на център, посветен на развитието и популяризирането на испанския език и култура в света, предаде Асошиейтед прес. 

Кралицата откри първия филиал на Западното крайбрежие на "Института Сервантес", основан от испанското правителство през 1991 г. за популяризиране на испанския език и испаноезичната култура в глобален мащаб. Лос Анджелис е седмото място в САЩ, където има филиал на института. 

Испанският е вторият най-разпространен език в САЩ след английския и се говори масово в Лос Анджелис, където близо 50 процента от населението са испанци или латиноамериканци. 

Кралица Летисия участва в работната среща на института в понеделник и председателства откриването му във вторник, се посочва в прессъобщение.

Летисия, опитна журналистка в национална телевизия, стана принцеса, след като през 2004 г. се омъжи за тогавашния принц Фелипе, понастоящем крал Фелипе Шести. Когато крал Хуан Карлос абдикира 10 години по-късно, тя стана първата жена без аристократично потекло, възкачила се на испанския престол. 

През септември кралица Летисия навърши 50 години, което наложи да бъде преразгледана позицията й в монархията, която все още е разтърсвана от скандали, свързани с Хуан Карлос.

Въпреки че Летисия е по-известна като прогресивна феминистка, отколкото като пламенна монархистка, именно на нея се приписва основната роля за решението на Фелипе да поеме по нов път и да скъса връзките с корупционното миналото на двореца.
                   
Кралят на Испания има предимно церемониална роля. Изпълнителната власт принадлежи на избраното парламентарно правителство.