0

В Република Северна Македония се подготвят да блокират пътя след граничния пункт с България – Деве баир, за да не допуснат български патриоти да се включат в отбелязването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари. В социалните мрежи се пуска призив към гражданите на РСМ да участват в блокада на пътя Куманово-Скопие.

„Елате с камиони, трактори, коли и друга техника и подкрепете протеста. Граждани на Куманово – каним ви да блокирате платения път към Скопие в 9 сутринта. Нека не позволим на българските неонацисти да оплюят паметта на великия Гоце Делчев“, се призовава във Фейсбук.

Среща

По повод на очакваните провокации в понеделник министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев заминаха за Скопие, където проведоха среща със северномакедонския МВР шеф Оливер Спасовски. „Искаме да отправим ясно предупреждение, че няма да бъде допуснат никакъв инцидент по време на честването на Гоце Делчев. Полицията е предприела всички мерки, за да не допусне инцидент. Ще се обезпечи безпроблемно честване на Гоце Делчев. Нашето приятелство с България ще продължи и заедно ще гарантираме стабилност в двете държави и в региона“, каза след срещата с българската делегация Спасовски.

Спокойно

„Проведохме ползотворна работна среща. Обсъдихме всички въпроси - от една страна коментирахме как да обезпечим сигурно и безпроблемно честване на годишнината на Гоце Делчев, получих уверението на македонските власти, че то ще мине спокойно; аз от своя страна обещах, че хората, които идват от България, няма да отговарят или да бъдат причина за провокации", каза след срещата Демерджиев. Водачът на Българското национално освободително движение в Македония и Одринска Тракия Георги (Гоце) Николов Делчев е роден на 4 февруари 1872 г. в град Кукуш. Гробът на революционера е в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие.