0

З а пръв път българин получи най-голямата македонска литературна награда, която може да бъде присъдена на чужденец, научи „Телеграф“.

Българският издател и литературен изследовател Пламен Тотев получи почетната награда в Северна Македония „Рациново признание“.

На официална церемония във Велес, родния град на основоположника на македонската литература Кочо Рацин, на Пламен Тотев бе връчено почетното отличие за приноса му за изграждане на мостове между македонската литература и читателите в България чрез издаването на най-представителните автори от всички поколения на съвременната македонска литература.

Авторът каза пред „Телеграф“: „Горд съм с наградата. За мен е чест да я получа за изграждането на мостове в съвремието. Чрез литературата правим повече, отколкото политиците“.

60

Тази година „Рациново признание“ бе връчено за 60-и път. Наградата традиционно се присъжда за най-добър македонски роман или сборник с разкази. Тази година я спечели Блаже Миневски с романа за любовта на Гоце Делчев и Янка Каневче „Ако се родят някакви чувства“. Писателят е познат в България с три негови книги: „Мемоарите на едно глухарче“, „Мишена“ и „Фантомно стъпало“.

При закриване на тържествата „Рацинови срещи“ Пламен Тотев получи своя приз. За пръв път с тази награда е удостоен българин. Досега тя е присъждана на големи литературни специалисти и лингвисти като акад. проф. Виктор Фридман от САЩ, проф. Жарко Бошнякович от Сърбия и др.

Другото голямо македонско отличие за българин досега беше само „Златен венец“ за Любомир Левчев през 2010 г. от „Стружки вечери на поезията“.