0

К ралският флот на Нова Зеландия загуби първия си военен кораб в морето от Втората световна война насам, след като един от плавателните му съдове заседна край бреговете на Самоа.

HMNZS Manawanui, специализиран кораб за гмуркане и океански изображения, изпадна в беда на около една морска миля от остров Уполу в събота вечер, докато проучвал риф.

Първо корабът се запалил, а след това се пробърнал.. 

Всичките 75 души на борда били евакуирани със спасителни лодки и спасени рано в неделя, се казва в изявление на отбранителните сили на Нова Зеландия.

Властите заявиха, че причината за инцидента е неизвестна и ще бъде разследвана. По думите им времето било лошо и ветровито.

Военни служители подчертаха, че спасителите се "борили" с течения и ветрове, които тласкали спасителни салове и морски лодки към рифовете, а вълните правили спасяванията още по-трудни.

Властите посочиха, че районът не бил изследван от 1987 г.

Екипажът и пътниците на кораба - включително седем учени и четирима чуждестранни военни - са настанени в Самоа, преди да бъдат върнати обратно в Нова Зеландия.

Министърът на отбраната Джудит Колинс описа инцидента като "наистина тъжен ден за флота" по време на пресконференция.

HMNZS Manawanui е първият военноморски кораб на Нова Зеландия, който е неволно потопен, откакто нацията участва във военноморски битки по време на Втората световна война.

Няколко други кораба са били умишлено потопени през междинния период по различни причини, включително за да служат като останки за гмуркане или изкуствен риф.