0

П оследната двойка работещи реактори в Запорожката атомна централа са били изключени от енергийната мрежа на Украйна, съобщи държавната ядрена агенция. Централата продължава да се захранва от местна топлоцентрала, добави „Енергоатом”, предава Би Би Си.

Това идва на фона на нарастваща загриженост за боевете в близост до най-голямата ядрена централа в Европа.

Пожари в близката топлоцентрала пречат връзката с електропроводите да бъде възстановена. Три алтернативни линии към централата вече са повредени от руски обстрел, подчертават от „Енергоатом”.

Местните власти съобщиха, че нивата на радиация наблизо са нормални и че се работи по повторното свързване на реакторите към мрежата.

Атомната централа доставя една пета от общото електричество на Украйна - така че продължаващото ѝ изключване от националната мрежа би причинило сериозни проблеми.

Ядреният обект е окупиран от руски военни сили от началото на март, но продължава да се управлява от украински ядрени техници. Кремъл сигнализира, че ще позволи на международни инспектори да посетят комплекса, но докато това не се случи, е трудно да се провери какво става на място.

Много населени места в района нямат ток. Кметът на Енерходар, който се намира до атомната централа, обяви, че градът изобщо няма ток и вода. Имаше съобщения и за прекъсвания на тока в окупираните от Русия градове Мелитопол и Херсон.

Руската версия за спирането на тока е съвсем различна.

Един от двата енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, които днес бяха изключени от електропреносната мрежа след обстрел от украинската армия, отново е пуснат, заяви ръководителят на военно-гражданската администрация на контролираната от Русия част на Запорожка област Евгений Балицки, цитиран от БТА.

„Днес в резултат на удар от страна на украински въоръжени формирования по електропроводи в района на Запорожката АЕЦ избухна пожар в охраняемата зона ВЛ 750 кВ. Пожарът предизвика късо съединение в електропроводите. Аварийната релейна защита на АЕЦ-а се задейства и два енергоблока бяха изключени, след което Запорожка област остана без електрозахранване. Веднага след ликвидирането на пожара един от блоковете заработи отново“, написа Балицки.

Той добави, че се работи по възстановяването на електрозахранването в Запорожка област и по пускането на втория енергоблок на Запорожката АЕЦ, изключен от мрежата. По думите му електрозахранването на всички градове и области в региона е възстановено.

Работници от Запорожката АЕЦ, предавали информация на Службата за сигурност на Украйна, ще бъдат изпратени в Донецката народна република, където да бъдат съдени, добави Балицки.

Прекъсването на електроснабдяването на Запорожката АЕЦ поражда сериозна тревога, тъй като това може да доведе до спиране на охлаждащите системи, които са от съществено значение за безопасното функциониране на реакторите.