0

Р уската частна военна компания "Вагнер" е получила пратка с оръжие от Северна Корея, за да подпомогне руските сили в Украйна, което е знак за разширяващата се роля на групата в този конфликт, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс.

"Вагнер" търси по цял свят доставчици на оръжие, за да подкрепя военните си операции в Украйна, заяви пред репортери Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

"Можем да потвърдим, че Северна Корея е извършила доставка на оръжие за "Вагнер", която е платила за това оборудване. Последния месец Северна Корея достави в Русия ракети и снаряди за ползване от "Вагнер", каза Кърби.

Групата "Вагнер“ е основана през 2014 г., след като Русия завзе и анексира Кримския полуостров и предизвика сепаратистки бунт в източния украински регион Донбас, припомня Ройтерс.

По оценки на САЩ "Вагнер“ разполага с 50 000 души персонал, разположен в Украйна, включително 10 000 наемници  и 40 000 затворници, наети в руски затвори, каза Кърби.

Кърби каза още, че руският президент Владимир Путин все повече се обръща към група "Вагнер", собственост на неговия съюзник Евгений Пригожин, за помощ в Украйна, където руските сили не успяват в опитите си да свалят правителството в Киев. Путин заяви, че групата не представлява руската държава, и че частните военни изпълнители имат право да работят навсякъде по света, стига да не нарушават законите на Русия.

Руският бизнесмен Пригожин харчи над 100 милиона долара на месец, за да финансира операциите на "Вагнер" в Украйна, но се сблъсква с проблеми при набирането на руснаци, които да се бият там, посочи Кърби.

Американското разузнаване твърди, че "Вагнер" е играла важна роля в битката за украинския град Бахмут и е претърпяла тежки загуби там, като около 1000 бойци на групата са били убити през последните седмици, повечето от тях - затворници, казва Кърби.

Ройтерс посочва, че влиянието на Пригожин в Русия се разширява, а независимостта на групата от руското министерство на отбраната "само се е увеличила през 10-те месеца на тази война", каза Кърби, без да представи доказателства за твърдението си. 

Външното министерство на Северна Корея отхвърли твърденията, че КНДР доставя боеприпаси на Русия и ги окачестви като "безпочвени", предаде Ройтерс, като се позова на информация от днес на севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

По-рано японски медии съобщиха, че миналия месец Северна Корея посредством влак е доставила на Русия боеприпаси, включително и артилерийски снаряди. Белият дом заяви вчера, че КНДР е доставила оръжия на руска частна военна компания "Вагнер".

"Неверните съобщения на японски медии, че КНДР доставя боеприпаси на Русия са абсурдни и не заслужават коментар или тълкуване", се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, цитирано от КЦТА.

Твърденията, че Северна Корея е доставила оръжия бяха отхвърлени и от ръководителя на военната компания Евгений Пригожин.

"Всички знаят, че Северна Корея отдавна не доставя оръжия на Русия", заяви Пригожин.