0

Т урската полиция е извършила арести на демонстранти от ЛГБТ+ общността в Истанбул, които се опитвали да проведат днес Парад на гордостта въпреки забраната на властите, съобщава турското издание "Дувар", без да уточнява броя на задържаните.

В рамките на днешния 21-и прайд в Истанбул полицейски екипи блокираха с бариери всички улици, водещи към булевард "Истиклял" и централния площад "Таксим", а услугите на метрото и фуникулярите бяха спрени. 

Активисти на ЛГБТ+ общността са прочели изявление в парка Мъстък, след което планирали шествие към "Таксим", но полицаите им попречили. 

"Има нещо, което онези, които искат да ни забранят всичко, даже и срещите на чай, забравят - ние винаги сме били тук", се казва в прочетеното изявление. "Днес ние сме тук въпреки всички ваши забрани и въпреки вас. На висок глас заявяваме, че нашата борба няма да се вмести в едно шествие или една седмица, че всеки наш марш е марш на честта", заявиха още активистите.

Много събития, планирани да се проведат в рамките на Месеца на гордостта на ЛГБТ+ общността бяха забранени в цялата страна, напомня "Дувар". Миналата неделя валията на Истанбул Давут Гюл обяви, че шествията по време на Седмицата на гордостта са забранени, като заяви, че "групи, демонстриращи без разрешение, никога няма да бъдат допуснати". 

Парадите на гордостта са забранени в Истанбул след 2014 г., когато на такова шествие в мегаполиса се събраха 100 хиляди души. Властите мотивираха забраните си през изминалите години със съображения за сигурност или съвпадането на Седмицата на гордостта с мюсюлмански религиозен празник.

Събитията от Седмицата на гордостта, посветени на ЛГБТ+ хората и техните права, се организират от 1994 г. в Турция.