0

П резидентът на САЩ Джо Байдън се оплква зад затворени врати, че вицепрезидентът Камала Харис не го споменавала достатъчно в последните си предизборни речи.

81-годишният Байдън се оплакал лично на приближените си, че Харис и Демократическата партия изглежда са се „отказали от него“ след оттеглянето му от надпреварата през юли 2024 г. и че неговите „постижения“ вече не се подчертават с наближаването на деня на изборите, пише NYP.

Президентът бил особено разстроен в един случай, в който 59-годишната вицепрезидентка споменава името му - по време на дебата си на 10 септември срещу бившия президент Доналд Тръмп - но в опит да се дистанцира от политиката му.

„Ясно е, че аз не съм Джо Байдън“, каза Харис в отговор на обвинение от Тръмп, че „тя е Байдън“, когато става дума за икономическа политика. „А аз със сигурност не съм Доналд Тръмп. И това, което предлагам, е ново поколение лидерство за нашата страна", заяви харис тогава.

Байдън смята, че Харис трябва да засили икономическата си политика и че той трябва да бъде споменат, когато тя говори за „положителната траектория“ на икономиката.

Според близки до Байдън, той бил измъчван от изчезването на неговия отпечатък от националната сцена. Президентът се притеснявал, че наследството му ще бъде забравено, ако Тръмп спечели изборите.

Президентът обаче разбирал политическите мотиви на Харис да се дистанцира от него и неговите политики. 

Съюзниците на Байдън също посочиха, че президентът все още се „чувства лоялен“ към Харис и ще направи всичко възможно, за да ѝ помогне да спечели – въпреки че също се чувства „изоставен“.

В защита на решението да се разграничи Харис от Байдън, нейни служители заявиха, че кампанията трябва „да каже на хората коя е Харис и какво би направила тя“, предаде NBC News.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс каза пред NBC News, че докладът е „пълната противоположност на истината“.