0

С траховете от ядрена война се засилиха, след като в Северна Корея беше открита тайна пътека, водеща до гигантски полигон за тестване на бомби, пише Daily Star.

Полигонът, наречен Punggy-ri, беше използван за последно през 2017 г., но беше взривен като част от опитите на Ким да докаже на света, че не е луд по войната деспот. Но сега изглежда, че е възстановен и може да се използва скоро.

Тайната пътека започва от най-големия известен концентрационен лагер в страната, в който се смята, че се държат около 20 000 затворници. Отдавна се носят слухове, че затворът осигурява робска работна ръка на тестовия полигон, но в планинския терен на Северна Корея пътуването между двете изисква около 200-километрово пътуване в двете посоки. Сега нови сателитни изображения е открита скрита пътека през планините, която довежда двете места на пешеходно разстояние и повишава шансовете, че принудителният труд е възстановил полигона.

Зловещото откритие беше направено от Комитета за правата на човека в Северна Корея (HRNK), в който се казва, че режимът „може да проведе нов тест по всяко време по свой избор“. Докладът също цитира свидетелство на пазач в друг лагер, който каза, че полигонът е „източник на страх сред политическите затворници – веднъж отведен там, никой не се връща жив“.