0

Н ов средиземноморски циклон ще определя облачното и дъждовно време над Албания и Гърция и на много места там ще паднат значителни валежи в четвъртък и петък, показват актуалните данни, анализирани от Meteo Balkans. 

Балканите

Влошаване на времето над южната ни съседка ще настъпи още в четвъртък (29.02).Очакваме гръмотевични бури по крайбрежната ивица на Йонийско море, полуостров Пелопонес, както и над Албания.

Валежите ще са съпроводени от гръмотевични бури. 

Около обяд на 1 март валежите ще обхванат и централните райони от Гърция. Значителни ще са дъждовете и над Централна Македония и Егейско море. До вечерта валежната зона ще се измести и над Турция. Снеговалежи и застудяване се очакват и над западните райони от Северна Македония.

В югозападната част на Епир (Гърция) и в Южна Албания вероятността от наводнения е най-голяма, тъй като над тези райони валежите за кратко време ще надминат 50-60л/кв.м.

Италия

Наводнения вече предизвикаха огромни проблеми на Ботуша.Поройни дъждове в Северна Италия предизвикаха свлачища в областите Венето, Лигурия и Тоскана. В някои райони пътищата са залети от вода, а мостовете са затворени.

Хората, които нямат основателна причина да излизат, трябва да останат в домовете си, призовават властите. Община Пиве Лигуре, област Лигурия, на практика е разделена на две от свлачище.

Железопътният транспорт между Милано и Венеция беше отклонен през алтернативно трасе в сряда, след големи забавяния в разписанието на влаковете.

Между градовете Виченца и Падуа железопътният транспорт е изцяло прекъснат в отсечка от 50 километра. Няколко семейства са евакуират от домовете си. Текат спасителни операции и в други общини. В района на Италианските Алпи вали обилен сняг, който принуди властите да затворят пътища.

България

На фона на очерталите се гръмотевични бури и опасността от наводнения, България няма да остане „суха“.

В събота ни очаква ново влошаване на времето над Южна България, както и значителни валежи от сняг в Рило-Родопската област, става ясно от прогнозата на Meteo Balkans.