0

П оредната заплаха надвисва над хората. Смъртоносна болест коси наред - от белите мечки и тюлените  в Арктика, до морските лъвове в Аржентина.

Мутирал вирус потресе учените със силата, с която вече избива не само птици, но и бозайници.

Арктика

Вирусологичен екип от Обединеното кралство потвърди стотици смъртни случаи от инфекции с птичи грип при слонове и морски тюлени в Арктика, докато вирусът H5N1 продължава да се разпространява по света с пандемичен потенциал, пише abc.es.

Полярна мечка умира от птичи грип в Аляска, което е първата смърт, открита при този вид в света и което демонстрира агресивността на вируса H5N1, както и разпространението му в най-отдалечените райони на планетата. Смъртта е потвърдена от Департамента за опазване на околната среда на Аляска. 

Епидемията от птичи грип, която удари Европа и Северна Америка, е безпрецедентна. Броят на заразените птици, географското разпространение и агресивността на вируса H5N1 са безпрецедентни. Освен това, той засяга не само всички видове птици, но е достигнал и до бозайници като лисици, норки и тюлени.

Аржентина

През декември изследователите съобщиха за наличието на трупове на тюлени и морски слонове на остров Южна Джорджия, отвъдморска територия на Обединеното кралство в южната част на Атлантическия океан , които показват симптоми на птичи грип. Тогава те бяха класифицирани като съмнителна смърт, без да се потвърди причината, в очакване на резултатите от лабораторното изследване на пробите от починалите животни.

Агресията на вируса е невиждана. Това изключително много тревожи специалистите.  Бедствието тръгва от Аржентина, обявиха учените, които казват: "Никой никога не е виждал подобно нещо".

Първият сигнал за надигащото се бедствие са избитите от мутиралия птичи вирус  H5N1 17 000 млади южни морски слонове (Mirounga leonina). H5N1 е известен още като птичи грип.

95 процента от малките, родени през 2023 година на остров Валдес в Аржентина са умъртвени.

Правителствената служба за здравеопазване на животните в Аржентина (SENASA) потвърди огнище на птичи грип. Те предупредиха, че е възможно вирусът да е мутирал, така че да може да преминава от бозайник на бозайник.

„Започнах да следя тези животни през 1970 г. Никога не съм виждал нещо подобно. Никой никога не е виждал нещо подобно“, каза Клаудио Кампаня, изследовател и природозащитник от Обществото за опазване на дивата природа (WSC) в Аржентина.

В статия, публикувана в списанието Marine Mammal Science, учените съобщават за катастрофалната смъртност на малките на южните морски слонове през 2023 г.

Тези бозайници обикновено се раждат между септември и ноември и остават с майките си около три седмици.
Данните са получени от три района на остров Валдес, който има около 500 километра брегова линия.

„Установихме, че 96 процента от малките са умрели и знаем, че около 18 000 от тях са родени през 2022 г. Това означава, че почти цялото размножаване е спряло“, казва Кампанджа.

Изследователите все още не са уточнили как вирусът засяга възрастните морски слонове, но откриха труповете на 46 от тях в райони, където дори една смърт би била необичайна.

Заразените животни показват неврологични и респираторни синдроми, като клатене на главата, лигавене и липса на координация.

"Досега се смяташе, че бозайниците се заразяват с птичи грип чрез птици, техните изпражнения или трупове, но малките бозаят и все още не ядат месо. Предаването на вируса от бозайник на бозайник може да обясни такова масово измиране на малки", каза Кампанджа.за Preneo.

Тази агресия на вируса изключително тревожи специалистите, тъй като само една крачка дели смъртността при морските бозайници от подобна и при човека, който също е бозайник. Биолозите не искат дори да си помислят какви катастрофални последици за популацията на хората може да донесе мутантът.