0

С лънчев вятър със скорост от 2.9 млн. км в час, предизвикан от огромна коронарна дупка в Слънцето, ще предизвика силни магнитни бури на Земята през следващите няколко дни.

Дупката е 20 пъти по-голяма от планетата ни, пише изданието iflscience. 

Meteo Balkan

Дупката е заснета от обсерваторията за слънчева динамика на НАСА в периода от 2 до 4 декември тази година. Оттам уверяват, че макар на снимки да изглежда плашеща, не е повод за сериозно безпокойство. 

Коронарните дупки са области, в които магнитното поле е около 2500 пъти по-силно от това на Земята и много по-силно от всяко друго място на Слънцето, обясняват от Националната метеорологична служба. Заради силното магнитно поле атмосферното налягане намалява. Това води до понижение в температурата спрямо околната среда, защото притокът на горещ газ от вътрешността към повърхността на Слънцето е възпрепятстван.  

Слънчевият вятър, отделен от коронарната дупка в Слънцето, се очаква да достигне Земята в периода от 7 до 9 декември. Той представлява поток от плазма, който се движи със свръхвисока скорост - 700-800 км в секунда. Това може да доведе до явления като Северното сияние, които могат да се наблюдават в региони, които обикновено не стават свидетели на този естествен природен феномен.