0

Г лавният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви, че започва проверка на президента Джо Байдън, след като стана ясно, че секретни документи са били намерени в дома му.

„Подписах заповед за назначаване на Робърт Хър за специален съветник по въпроса. Документът го упълномощава да разследва дали някое физическо или юридическо лице е нарушило закона във връзка с този въпрос. Специалният съветник няма да бъде обект на ежедневен надзор на който и да е служител на отдела, но той трябва да спазва разпоредбите , процедури и политики на отдела“, обясни Гарланд.

Хър е работил в криминалния отдел на Министерството на правосъдието, разследващ борбата с тероризма, корпоративните измами и обжалването, каза Гарланд.

По-рано тази седмица двете резиденции на Байдън в, Делауеър бяха претърсени, след като стана ясно, че Байдън крие секретни документи „Адвокатите откриха сред лични и политически документи малък брой допълнителни документи от администрацията на Обама-Байдън със секретни маркировки. Всички тези документи с изключение на един бяха открити в складово пространство в гаража на резиденцията на президента Уилмингтън“, заявиха от Белия дом.