0

А мериканският астронавт Уилям Андерс, участник в мисията "Аполо 8", направила обиколка около Луната през 1968 г., загина в самолетна катастрофа, предадоха осведомителните агенции, като цитираха сина му. 

90-годишният Андерс беше един от първите трима души, които видяха обратната страна на Луната. 

AP/БТА

Според съобщения в американските медии той е летял сам в малък самолет, когато машината паднала край северно от Сиатъл, щата Вашингтон. Властите разследват инцидента.

По време на мисията "Аполо 8" Андерс прави известната снимка "Земен изгрев" (Earthrise), на която е изобразена Луната, а на заден план се появява Земята. Смята се, че тази фотография е в основата на днешните екологични движения, отбелязва ДПА.

"Андерс предложи на човечеството един от най-големите подаръци, които астронавт може да даде“, написа шефът на НАСА Бил Нелсън в социалната мрежа X. "Той пътува до прага на Луната и помогна на всички нас да видим нещо друго: самите себе си… Ще ни липсва".

След кариерата в НАСА, Андерс е бил съветник на президента на САЩ и посланик. Работил е и за различни компании в областта на ядрената енергетика, авиацията и др.

Уилям Андерс живееше на островите Сан Хуан край щата Вашингтон, на северозападното крайбрежие на САЩ. Баща е на шест деца, отбелязва ДПА.