0

К ритична ситуация в Централна Европа. Там продължават да се борят с проливни дъждове и наводнения. След Полша, Чехия и Румъния, циклонът, който преминава над тази част от континента, предизвика разрушения в Словакия, Унгария и Австрия. Съобщава се за наводнения, затворени пътища, проблеми с електрозахранването и опасно високи нива на реките.

Жестока буря удари Румъния, има загинали (ВИДЕО)

Службите за спешна помощ укрепват защитните съоръжения срещу наводнения.

Бурята "Борис" отне живота на един човек в Полша. Тя е евакуирала хора от Глухолази, градче близо до чешката граница, след като река е излязла от коритото си.

Премиерът Туск беше в засегнатите райони и каза, че локални евакуации може да има и на други места. Очаква се валежите и наводненията да продължат и днес, а от началото на следващата седмица ситуацията да се нормализира.

В Чехия наводненията доведоха до евакуация, а 51 000 домакинства в северните райони на страната бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването. Четирима души са изчезнали. В столицата Прага са издигнати бариери срещу наводнения.

БТА/БГНЕС

"Борис" отне живота и на четирима души в Румъния. Остава тежко положението в осем района в страната, след като проливните дъждове причиниха наводнения. Премиерът Марчел Чолаку посети Галац, където загинаха четирима души, 5 хиляди домове бяха наводнени и 25 хиляди останаха без електричество. В евакуирането на хората бяха включени военни лодки и самолети. Приоритет на властите е да се предотврати загубата на още човешки животи. 

БТА/БГНЕС

Пожарникар в североизточната част на Австрия е загинал при наводнения в страната, засегната от проливните дъждове, които връхлетяха Централна и Източна Европа. 

Екстремните валежи стават все по-вероятни в Европа, както и в голяма част от света, поради изменението на климата.

По-топлата атмосфера може да задържи повече влага, което може да доведе до по-силни валежи.

БТА/БГНЕС

*Източник: NOVA