0

"Хамас" разпространи видеоклип, в който се вижда една от взетите заложнички по време на атаката срещу Израел миналата седмица, предаде Ройтерс. На кадрите се вижда как жена, чиято наранена ръка е превързвана от неидентифициран медицински работник, се представя като 21-годишната френско-израелска гражданка Миа Шем и моли да бъде върната на семейството си възможно най-бързо.

В обръщението си към клипа момичето казва, че е ранена тежко, но получила нужното внимание от медицинските специалисти.

"Здравейте, аз съм Мия Шем, на 21 години от Шохам. В момента съм в Газа. Бях на парти. Бях сериозно ранена в ръката и претърпях операция в болницата в Газа. Тук се грижат за мен, дават ми лекарства, всичко е наред. Искам единствено да се прибера възможно най-скоро при родителите ми, при братята и сестрите ми. Изведете ме оттук възможно най-скоро, моля ви“, казва Мая във видеоклипа. 

Представител на семейството, което е сред групата френските семейства, които миналата седмица се обърнаха към френския президент Еманюел Макрон с апел да помогне за освобождаването на изчезналите им роднини, потвърди нейната самоличност пред Ройтерс.

Израелските военни излязоха с изявление, в което се казва, че са в постоянен контакт със семейството на Шем и осъждат "Хамас" като "кървава терористична организация".

Израелската армия заяви, че използва "всички разузнавателни и оперативни мерки" за връщането на пленниците.

"Във видеоклипа "Хамас" се опитва да се представи като хуманна организация, въпреки че е отговорна за убийства и отвличане на бебета, жени, деца и възрастни хора", се казва в изявлението.

По-рано въоръженото крило на "Хамас" заяви, че пленниците, които не са израелци, са "гости", които ще бъдат освободени, "когато обстоятелствата го позволят".

В същото време говорител на военното крило на групировката обяви във видеообръщение, че "Хамас" държи между 200 и 250 израелски заложници в Газа.

Бившият ръководител на "Хамас" Халед Мешаал заяви вчера в интервю за телевизия "Ал Араби", публикувано в канала в "Телеграм" на групировката, че сред заложниците има високопоставени израелски офицери от дивизия "Газа".

Мешаал, който ръководи службата за диаспората на "Хамас", каза също, че групировката няма да пожали усилия да използва заложниците като разменна монета за освобождаването на 6000 палестинци, които се намират в израелски затвори, добавя БТА.