0

С ръбският премиер Ана Бърнабич съобщи, че дронове са заснели една от сръбските позиции в сухопътната зона за сигурност (край границата с Косово), двете им казарми и че президентът Александър Вучич е дал "заповед за увеличаване на полицейската защита във въздуха", предаде агенция Бета.

"Тази заповед е постоянна и ако подобни неща се повторят, ще свалим всеки такъв самолет, това би направила всяка страна", каза Бърнабич пред сръбската държавна телевизия (РТС). Тя не пожела да каже чии са дроновете и добави, че повече за това могат да говорят Вучич или министърът на отбраната Милош Вучевич. 

Президентът на Сърбия и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Александър Вучич нареди снощи всички вражески дронове на територията на централна Сърбия да бъдат незабавно унищожени, съобщи "Вечерне новости".

Вучич се решил на тази стъпка след инцидент, станал в района над Мердаре и в околностите на Рашка, когато неизвестни дронове наблюдавали казармите и позициите на сръбската армия, пише вестникът, като се позовава на свои източници.

За да се предотвратят по-нататъшни вражески действия, сръбските изтребители МиГ-29 бяха вдигнати за проследяване и евентуално атакуване на вражеските самолети.

Не след дълго наблюдаваните обекти напуснаха въздушното пространство на Сърбия и ако не бяха го направили, щяха да бъдат унищожени, тъй като върховният главнокомандващ издаде заповед за незабавно действие със зенитни оръжия, съобщава "Вечерне новости".