0

И зраелската инвазия в Ивицата Газа започна с първи нападения с пехота и танкове. Израелските отбранителни сили съобщават, че това все още не е пълномащабно нахлуване, а локални набези. Наземната операция все още не е обявена официално. 

"Контраофанзивата от последната седмица в Газа е само началото", закани се в извънредно телевизионно обръщение премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Ще унищожим Хамас, но това ще отнеме време", предупреди Нетаняху. 

През последните 24 часа сили на израелската армия са извършили локални набези навътре в територията на ивицата Газа" за издирване на "терористи" и оръжия, се казва в изявлението. По време на тези операции бяха положени усилия и за "откриване на изчезнали лица", съобщават от израелската армия.

В изявлението се казва още, че израелците са "ликвидирали терористични клетки и инфраструктура", включително "клетка на "Хамас", която е изстреляла противотанкови ракети към израелска територия".

Израелската армия твърди, че значителен брой цивилни жители на Газа за започнали да се придвижват на юг, "за да се спасят" и че израелски военни са потвърдили наличието на най-малко 120 пленници в анклава.

Войсковите сили за отбрана на Израел твърдят също, че досега почти няма жертви на ракетния обстрел на "Хамас" срещу еврейската държава, тъй като населението изпълнява стриктно заповедите за укриване в бомбоубежищата. Палестински източници съобщават за най-малко 70 убити и 200 ранени след израелска бомбардировка на пътя Салах ал-Дин по керван от евакуиращи се мирни граждани. 

При боевете е убит и ливанският фоторепортер Исам Абдалах, който е работил за Reuters, съобщава телевизията на Хизбула Ал Манар . Пострадали са общо петима журналисти, като една репортерка е тежко ранена в краката. Журналистите са работили за Reuters, AFP, Al-Jazeera. Те са улучени от изстрел на израелски танк близо до Алма Шааб - град в централния сектор на демаркационната Синя линия между двете страни. 

В същото време Европейския съюз призова платформата за видеосподеляне YouTube и социалните мрежи X, Meta и TikTOK да забранят достъпа до клипове, показващи зверствата на терористите от Хамас.