0

П рез юни миналата година Старият континент бе разтърсен! Смъртта на човека, който прекрои италианската политика, противоречивият бизнесмен, надарен с магьосническа дарба да отвлича вниманието с едната ръка и да въздейства с другата, доведе до порой от мастило по страниците на вестниците. На Силвио Берлускони му отне десетилетие, за да стане милионер. И цял живот той умножаваше своето богатство! След като Берлускони този свят, неговата империя бе разделена между децата му. 

Подялбата на на недвижимата собственост, по която работят няколко големи компании в областта на недвижимите имот,  се оказа голямо предизвикателство под тежестта на големия брой нули. И така докато Барбара Берлускони получава възможност да придобие вила “Мачерио” в Брианца, нейната сестра Марина получава своя дял от пая с вила “Кампари де Леса” на езерото Маджоре.  Първата от тези къщи беше резиденция на бившата съпруга на магната Вероника Ларио, а втората принадлежеше на самия Силвио. Селският дворец Гернето също участва в тази своеобразна игра на тронове, в която са включени още няколко компании за недвижими имоти. 

И накрая идва ред на вила “Чертоза” …

Ясен пример за трудните маневри по разпределяне на недвижимите имоти на бившия италиански президент между наследниците се вижда зад табелата “Продава” край имотът, който бе перлата в короната Берлускони. Това е вила “Чертоза” - имението в Сардиния, което сред местните е известно като “къщата на скандалите”. С трудната задача по придобиването на вила “Чертоза” се зае агенцията за недвижими имоти “Дилс” със седалище в Милано. 

Този комплекс е купен от Берлускони през 70-те години, когато неговият бизнес не познава граници. Там бе неговата крепост с “максимално сигурност” по време на първия му мандат в италианското правителство в началото на 90-те години. По коридорите на вила “Чертоза” са преминали гости от всякакъв ранг - от Джордж Буш до Владимир Путин. Само стените на тази средиземноморска вила помнят тайните на онези забравени вечери. 

Според технически доклад от януари 2021 г., подписан от доверения експерт на Берлускони - Франческо Маняно, вила “Чертоза”е оценена на 259 373 950 евро. Невъзможно е обаче големият имот да бъде разделен между неговите наследници и затова и се пристъпва към неговата продажба. Според “Financial Times” агенция  “Дилс” вече е започнала прехвърлянето на имението, очаквайки да завърши сделката за около 500 милиона евро, въпреки че се надява да договори сума близка до 300 милиона. 

Че цифрата не е тривиална е очевидно. Вила “Чертоза” разполага с 68 стаи, 1801 км.м гараж и 174 кв.м. паркоместа., а също и 4 бунгала, театър, кула пред театъра, фитнес зала, морска лечебница и ако това не е достатъчно - 297 км. м градина за подправки.