0

С лед като в продължение на месеци вървяха слухове, че Илон Мъск ще прави X платена социална мрежа, това вече се оказва истина.

Миналия месец в интервю Мъск спомена за възможността за „малка месечна вноска“ за всички потребители. Целта обаче не са толкова приходи за мрежата, колкото създаване на спирачка за създателите на огромно количество фиктивни профили, т.нар. ботове, използвани за разпространяване на фалшиви новини, манипулиране на общественото мнение и онлайн атаки с език на омразата и дискриминация. Мярката се очаква да направи изключително скъпа поддръжката на армията от ботове, необходима за изпълнението на подобни цели.

Тест

Сега X преминава към реален тест на този модел със схема, която в крайна сметка ще таксува по $1 за създаване на всеки нов профил в приложението. „Вече тестваме новата схема в Нова Зеландия и Филипините, където нови акаунти ще трябва да се регистрират за годишен абонамент от $1, за да могат да публикуват и да взаимодействат с други публикации. Съществуващите потребители не са засегнати“.

Съгласно съобщението излиза, че новите акаунти все пак ще могат да се регистрират и ще могат да четат публикации. Те обаче няма да могат да публикуват свои постове, нито да коментират или харесват други.

Мярка

Програмата, която Х наричат (It's not a bot - „Не е бот“), се очаква да позволи на екипа на Мъск да се бори срещу ботове и спамери. Мярката е отговор на засилилите се критики отвсякъде към Х, че след идването на Мъск социалната му мрежа се е превърнала в гостоприемно място за всякакви онлайн манипулатори.

„Мярката няма да доведе до изчезването на всички ботове, но ще ги направи много по-скъпи, което е все пак възпиращо средство“, коментират от сайта SocialMediaToday. Oттам все пак предупреждават, че големите центрове за интернет дезинформация, които са под контрола на правителствата на Русия и Китай, няма да бъдат спрени, тъй като разполагат с огромни бюджети.

Мъск в крайна сметка ще направи мрежата си платена.