0

С ъединените щати започват международна операция за защита на корабоплаването в Червено море, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви новината по време на посещение в Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби по този невралгичен за световната търговия воден път от страна както на свързаните с Иран йеменски бунтовници хути, така и на сомалийски пирати.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, съобщи Остин. Той обясни, че някои от страни ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Атаките от страна на хутите през последните седмици нарушиха корабоплаването в Червено море, през което минава една десета от международната търговия. Редица компании спряха своите кораби да минават по този маршрут от съображения за сигурност.

Междувременно хутите предупредиха, че са готови да стрелят по всеки кораб и че всяко нападение срещу Йемен ще превърне Червено море във военна зона.