0

 

Премиерът на Северна Македония обяви, че ще подаде оставка в деня, в който конституционните промени бъдат приети от парламента. Това е едно от условията, поставени от София за деблокиране на преговорите на Скопие с ЕС.

Заедно с него ще си отиде и коалиционното правителство на социалистите и албанският Демократичен съюз за интеграция, за да се отвори път за нови избори. Това пък е условието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, за да гласува конституционните промени, които ще признаят българите за държавотворен народ в Северна Македония.

Членството

Ковачевски е готов на тези крайни действия, за да се деблокира веднъж завинаги процесът на преговори на страната му за бъдещо членство в ЕС. Другият предложен от него вариант е да подели управлението на страната с ВМРО-ДПМНЕ, като им даде половината министерски места.


Премиерът направи съобщението си вчера преди да отлети за Атина, където ще участва в неформалната вечеря, организирана за балканските лидери от гръцкия му колега Кириакос Мицотакис. На нея ще присъстват и високопоставени личности от страни от ЕС. България ще бъде представена от премиера Николай Денков, който ще седне на една маса с Ковачевски.

Блокаж

До предложението за оставка на Ковачевски се стигна, след като миналия петък депутатите в Скопие обсъдиха промените в основния закон, но не се стигна до гласуване. „За първи път досега ветото за нашата държава не идва отвън, а отвътре, и то от същите хора, от които винаги е имало блокади. Ние самите усетихме какво означават изгубени години, десетилетия. Черна гора, Албания и Сърбия ще ни задминат (по пътя за ЕС, б.р.) и знаете ли с кого ще останем – с Босна и Херцеговина и с Косово. Искате да останем с Босна и Херцеговина и с Косово?”, заяви Ковачевски.

За гласуването на промените са необходими 80 гласа, а правителството има 73.

В същото време от ВМРО-ДПМНЕ обвиниха председателя на парламента Талат Джафери от ДСИ, че е нарушил правилника, отлагайки гласуването за промените в конституцията. Според опозицията Джафери е приложил член от правилника за работа на парламента, който урежда процедура за изменение на закони, а не за промяна на конституцията, за което има отделна глава в правилника.

„Талат Джафери съзнателно наруши Правилника за дейността на парламента, за да позволи на СДСМ и Демократичния съюз за интеграция да останат на власт още един ден. Джафери е поставен в ролята на спасител на държавните кресла, нарушавайки законови актове и процедури. Той е наясно, че когато и да се гласуват промените в конституцията, те няма да бъдат приети”, обявиха от ВМРО-ДПМНЕ.