0

Ф ренското правителство разпусна крайнодясната католическа партия Civitas, обвинявайки я в пропагандиране на война срещу държавата, подбуждане на омраза в обществото към ЛГБТИ, ислямофобия и антисемитизъм, предаде Анадолската агенция.

След заседание на кабинета правителственият говорител Оливие Веран обяви решението за разпускане на Civitas, която функционираше като асоциация от 1999 г., преди да се превърне в политическа партия през 2016 г.

Той заяви, че Civitas разглежда правата на човека като средство за подкопаване на християнската цивилизация, и добави, че организацията е вредна поради насърчаването на омразата, анти-ЛГБТИ настроенията, ислямофобията и антисемитската реторика.

Според Веран Civitas насърчава йерархия сред френските граждани, като сред тях има ясно изразени антисемити и ислямофоби. Той обвинява движението в опит да "обяви война на държавата", включително чрез използване на "сила".

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин също заяви в социалната медийна платформа X, че ценностите, пропагандирани от движението, нямат място във Франция.

През последните години Civitas придоби известност с антиеврейската и антимюсюлманската си реторика. На 8 август министър Дарманин призова за разпускане на партията в отговор на антиеврейските изказвания на члена на Civitas Пиер Хилард. Движението, което нарича себе си "традиционалистко католическо лоби", има за цел да "рехристиянизира Франция" и е използвало антиеврейска и антимюсюлманска реторика.