0

Е вропейските държави от системата на ЕС и НАТО преминаха на специален режим на бойна готовност след нападението с дронове на Иран срещу Израел.

Тази мярка се предприема при определен тип непредвидени ситуации, които изискват някаква форма на защита - освен на партньорите в региона, така и на техните контингенти в зоната на конфликт. 

СЛЕД ИРАНСКАТА АТАКА: Армията на Израел - в пълна бойна готовност!

Първият от световните лидери от демократичния свят и от Европа, който реагира, беше британският премиер Риши Сунак. Той осъди безрасъдната атака срещу Израел.

Освен това другите лидери, които веднага отреагираха от Европейския съюз, беше на първо място дипломат номер едно Жозеп Борел, който осъди неприемливото иранско нападение. Германския външен министър изпревари канцлера Олаф Шолц, като каза, че Иран рискува да потопи целият регион в хаос и неговите проксита трябва да спрат незабавно.

ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА: САЩ помогнали на Израел да свали иранските дронове

Френският външен министър отреагира и осъди категорично атаката, като каза, че Иран е предприел стъпка за дестабилизиране в региона. Най-предпазлив беше испанският премиер Педро Санчес. Той въобще не спомена в реакцията си Израел както и Иран.

СЛЕД КАТО ИРАН НАПАДНА ИЗРАЕЛ: Няколко полета от летище София за Близкия изток са отменени!

Почти всички лидери или техните външни министри отреагираха. До момента не се е произнесал представител на НАТО, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде NOVA.