0

Б ританска парламентарна комисия публикува доказателства, предоставени от бившия премиер Борис Джонсън в негова защита при разследването дали умишлено е подвел парламента, като е казал на депутатите, че не е имало незаконни партита по време на ковид локдауните с участието на представители на властите, предаде Ройтерс.

Парламентарната комисия по привилегиите, която проучва изявленията на Джонсън пред парламента през декември 2021 г., заяви миналата седмица, че бившият премиер ще даде и устни показания на нейно заседание, което ще бъде излъчено по телевизията.

В документа, съдържащ 52 страници доказателства, Джонсън признава, че Камарата на общините е била подведена от неговите изявления, че правилата по време на ковид пандемията са се спазвали напълно, докато той е бил министър-председател.

"Но когато направих изявленията си, те бяха добросъвестни и на базата на това, което знаех и в което вярвах по това време. Не съм подвел камарата умишлено или безразсъдно… Не съм си и помислял да направя това", казва той, цитиран от БТА. 

Джонсън на свой ред обвинява комисията, че "значително е надхвърлила правомощията си".