0

К омисията в Камарата на представителите на САЩ, разследваща нападението срещу Капитолия от 6 януари 2021 г., изпрати призовка на Доналд Тръмп да даде показания за станалото в този ден, предаде Асошиейтед прес.

Няколко души загинаха и над 140 полицаи бяха ранени при атаката, извършена от привържениците на Тръмп в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите от 2020 г., спечелени от Джо Байдън.

Седемте демократи и двамата републиканци в комисията гласуваха единодушно за това бившият президент на САЩ да бъде заставен да се яви. "Трябва да поискаме свидетелски показания под клетва от централния играч от 6 януари", заяви народната представителка и заместник-председателка на комисията Лиз Чейни. "Длъжни сме да потърсим отговори директно от мъжа, който предизвика всичко това. И всеки американец има право на тези отговори", добави тя.

В продължение на два часа преди вота членовете на комисията защитаваха тезата - чрез изявления, документи и записани свидетелски показания - че Тръмп предварително е планирал да отрече загубата си на изборите през 2020 г., че не е накарал хилядите си привърженици, щурмували сградата на Конгреса, да се разотидат и че упорито е изказвал невярното твърдение, че победата на изборите му е била отнета неправомерно.

Ако не изпълни призовката, Тръмп може да влезе в затвора за срок от един до 12 месеца, отбеляза Ройтерс.