0

С илният тайфун, който се приближава към Южна Япония, доведе до отмяната на стотици полети, а официални лица призоваха хиляди хора да потърсят убежище.

Тайфунът "Ханун" достигна максимална скорост на вятъра от 162 километра в час, докато пресичаше Тихия океан, и се очакваше да започне да връхлита района на Окинава късно във вторник.

Градовете в Окинава издадоха заповеди за евакуация на най-малко 370 000 души, тъй като Японската метеорологична агенция предупреди, че вълни с височина до 12 метра могат да връхлетят групата острови.

Агенцията съобщи, че бурята, която определи като "много силна" и "голяма", се намира на около 240 км югоизточно от регионалната столица Наха.

Властите в Наха призоваха уязвимите жители да се преместят на по-сигурни места в очакване на силни ветрове и проливни дъждове.

Повече от 500 полета бяха отменени, а регионалните фериботни и автобусни превози бяха преустановени преди тайфуна, съобщи националният телевизионен оператор NHK.

Японските авиолинии и All Nippon Airways съобщиха, че общо над 74 000 пътници ще бъдат засегнати от отмяна на полети във вторник и сряда.