0

Е вропейският парламент по време на заседание в Страсбург прие резолюция, в която Русия се споменава като "страна, спонсорираща тероризма". Текстът на документа е публикуван на сайта на този консултативен орган. Евродепутатите приеха предложението с 494 гласа "за", 58 против и 44 "въздържал се".

Документът признава „Русия за спонсор на тероризма и държава, която използва терористични методи". Резолюциите на Европейския парламент нямат правна сила и имат консултативен характер, но се използват широко в медийната и политическата среда на ЕС за насърчаване и разпространяване на конкретни политически позиции.

Още през октомври страната беше обявена за държава, спонсорираща тероризма самостоятелно от парламента в Естония и сената в Полша, заради войната в Украйна.

Естония реши да обяви Русия за "държава спонсор на тероризма". За това гласуваха 88 депутати от националния парламент на страната. Нямаше въздържали се и гласове против. Полският Сенат в сряда единодушно гласува резолюция, признаваща Русия за „терористичен режим“ заради смъртоносната й война в Украйна.