0

Ф ранция е изправена пред порендия проблем преди Олимпийските игри. Президентът Еманюел Макрон се опитва да заеме от Гърция система за противовъздушна отбрана Crotale, за да опази Париж по време на събитието, пише Politico.

Преговорите се водят от ноември, но без резултат. Франция се нуждае от помощта на своите съюзници, за да осигури противовъздушната отбрана на Париж по време на Олимпиадата - тъй като възнамерява да прехвърли своите системи за противовъздушна отбрана в Украйна. Междувременно Гърция и Испания за пореден път отказаха да доставят своите зенитно-ракетни системи на Киев.

„Ако нашите съюзници поискат конкретна помощ по време на Олимпийските игри, която няма да засегне отбранителната способност на Гърция, това ще бъде направено – но само след консултации между двете страни“, увери говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис, като отново подчерта, че това е само временна услуга.

Париж е сериозно притеснен за безопасността на предстоящата Олимпиада. Това, от което местните сили за сигурност се страхуват най-много, са атаки с дронове. На Игрите французите ще бъдат подпомагани от чуждестранна полиция и военен персонал.

Произведената във Франция система за противовъздушна отбрана Crotale беше приета от гръцките ВВС през 2003 г. Обсегът на стрелба е 11-20 километра, максималната височина на поразяване е 6 километра.