0

Д изайнерката Стела Маккартни целуна по бузите британския крал Чарлз III по време на прием в Бъкингамския дворец, посветен на климата, предаде „Ройтерс”.

Преди предстоящата конференция COP27 в Шарм Ел Шейх, крал Чарлз беше домакин на прием в Бъкингамския дворец. По време на събитието монархът сподели забавна среща с модната дизайнерка Стела Маккартни, която изглеждаше объркана от традиционните кралски поздрави. Модният магнат се приближи до крал Чарлз, който протегна ръка, за да се ръкува с нея, преди той незабавно да зареже формалностите и да я целуне по бузата.

Г-жа Маккартни призна, че не е сигурна за процедурата за среща с монарха, но кралят побърза да я успокои със сърдечен смях, повторен от министър-председателя, който остана до него.

На приема в двореца бяха също британският премиер Риши Сунак, пратеника на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, председателят на конференцията на ООН по климата Алок Шарма и лидерът на опозицията в британския парламент сър Кийр Стармър.

Взаимодействието между крал Чарлз и г-жа Макартни е уловило прекъсване на кралската традиция, тъй като е изключително рядко монархът да поздравява хора извън кралското семейство по такъв начин.

Известно е, че покойната кралица Елизабет целува само членове на семейството си или близки приятели за поздрав през цялото си време на трона.

Прекъсването на кралския протокол може да бъде друга индикация за отстъплението на краля от по-архаичните традиции в рамките на институцията, тъй като кралски коментатори предполагат, че крал Чарлз има желание да промени монархията в по-модерна организация.