0

П еруанската полиция арестува над 200 души, обвинени в незаконно влизане на територията на голям университет в столицата, а властите в Куско затвориха цитаделата на инките Мачу Пикчу и Пътеката на инките на фона на смъртоносни антиправителствени протести, обхванали цялата страна, предаде Ройтерс.

Десетки перуанци бяха ранени вчера, след като напрежението отново ескалира при сблъсъци между полицията и протестиращи. В столицата Лима силите за сигурност използваха сълзотворен газ, за да отблъснат демонстрантите, които хвърляха стъклени бутилки и камъни, а по улиците имаше пожари. Около 46 души са били убити досега в няколкоседмичните сблъсъци, а други девет са станали жертва на пътни инциденти, свързани с барикадите, издигнати по време на протестите.

Алфонсо Баренечеа от отдела на прокуратурата за превенция на престъпността каза за местно радио, че в Националния университет „Сан Маркос“ са арестувани 205 души за незаконно влизане на територията на кампуса и предполагаема кражба на електронни устройства. Късно в петък група маскирани протестиращи нахлуха в кампуса и отстраниха охраната, след като отнеха от служителите бронирани жилетки и лични предпазни средства, обяви висшето училище. 

Във видеоклипове, разпространени онлайн, се вижда как бронирана кола разбива врата в университетския комплекс, за да отвори път на силите за сигурност.

В региона Куско, който е отправна точка към Мачу Пикчу, вчера беше прекратена работата в медна мина, след като демонстранти атакуваха обекта, един от най-големите в страната, за трети път този месец. Летищата в Арекипа, Куско и южния град Хулиака също бяха атакувани от протестиращи, което нанесе още един удар върху туристическата индустрия на Перу.

Внушителната цитадела на инките е главна туристическа атракция, която привлича повече от милион посетители годишно, но броят им в последно време беше намалял заради COVID ограниченията.

Протестите, започнаха да разтърсват Перу, след като през декември бившият президент Педро Кастильо беше отстранен. Той се опита да разпусне законодателния орган, за да избегне процедура по импийчмънт.

Безредиците, които до тази седмица бяха съсредоточени в южната част на Перу, накараха правителството да разшири извънредното положение до още 6 региона, ограничавайки някои граждански права.