0

У краинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че украинският „план за победа“, който се готви да представи на своя американски колега Джо Байдън до края на месеца, е „напълно подготвен“, съобщи АФП, цитиран от БТА.

„Сега най-важното нещо е решителността [планът] да се приложи. Няма и не може да има алтернатива на мира. Никакви замразявания или други манипулации, които може единствено да отклонят руската агресия“, заяви той в ежедневното си обръщение.

Според него "ключовите точки и аспекти" от плана, чието съдържание все още не е детайлно разкрито, са готови. 

Миналата седмица той каза, че ще се срещне този месец с Джо Байдън, за да му представи "плана за победа" на Украйна срещу Русия. Тогава той каза, че това е "набор от взаимосвързани решения, които ще дадат на Украйна достатъчно мощ, достатъчно неща, за да постави тази война на пътя към мира".

Изпитваща затруднения на бойното поле, сблъскваща се с голямо руско настъпление в източната си част, Украйна иска от Запада да ѝ позволи да нанася удари по военни цели, дълбоко в руска територия и да ѝ помага да сваля ракетите, насочени срещу нея.

Но САЩ и европейските държави се страхуват, че това би тласнало Москва към ескалация и пряка конфронтация.

Зеленски възнамерява да представи публично плана за прекратяване на войната на срещата на високо равнище за мир през ноември, на която Русия се очаква да бъде поканена.

Допълнително той приветства „много важните“ снощни резултати от активността на Въоръжените сили на Украйна на руска територия, но без специфично да обърне внимание на нападението над важен склад за оръжие северозападно от Москва, предаде Ройтерс.

„Важен резултат беше постигнат снощи на руска територия и подобни действия отслабват врага. Благодаря на всички участващи. Подобна точност е наистина вдъхновяваща“, допълни той.