0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски  нареди да се преразгледа законът за легализирането на порнографията и еротиката, след като това беше предложено от петиция, която събра 25 000 подписа, необходими за разглеждането на въпроса от властите.

Коментирайки инициативата, Зеленски съобщи, че е възложил на премиера Денис Шмигал „да разгледа въпроса, повдигнат в петицията на гражданите, и да информира автора на жалбата за резултатите от разглеждането“.

Зеленски отбеляза, че Конституцията на страната дава на гражданите на Украйна право на свобода на мисълта, словото и изразяването. Тази разпоредба обаче е ограничена, наред с други неща, от Закона за защита на обществения морал, който забранява производството и разпространението на нецензурни материали.

Вносителят на петицията Тарас Сиромски каза, че украинското законодателство в тази област има много пропуски, които „оставят място за тълкуване“, особено по отношение на това как всъщност се дефинира еротиката. „Законодателството не обяснява къде е еротиката в изкуството и къде е еротиката в порнографията“, пише той, добавяйки, че „забраната на порнографията може да насърчи корупцията, докато легализирането й представлява „идеална възможност да се донесат пари в украинския бюджет“.