0

П ет земетресения в Румъния за една нощ. Най-силното е било с магнитуд 4,5 по Рихтер и е станало на дълбочина 20 км в 03:26 в сеизмичната зона на Вранча, окръг Бузъу. Това съобщават от Националния институт по геофизика на Румъния, цитирани от кореспондента на БТА в региона Мартина Ганчева.

Те са били усетени на 74 км североизточно от Плоещ, 94 км западно от Браила, 98 км източно от Брашов, 99 км западно от Галац и 114 км североизточно от Букурещ. Земетресението е последвано от четири вторични труса с по-малък магнитуд – 2.0, 2.6, 2.9 и 2.7 по скалата на Рихтер.

От началото на януари в Румъния е имало пет земетресения с магнитуд между 2 и 4,5 по скалата на Рихтер, отбелязва сайтът Зиаре. Най-голямото земетресение през 2022 г. е на 3 ноември и е с магнитуд 5,4.

Припомняме, че поредица от силни земетресения удариха тази нощ границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Разрушителния трус с магнитуд 7.8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 ч. българско време. По информация на Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плочи. Броени минути след основния трус са регистрирани два силни афтършока с магнитуди 6.7 и 5.6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента.

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24.01.2020г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени.
Картата (източник www.gfz-potsdam.de) показва разпределението на земетресенията в района на Егейската и Анадолската микроплочи, както и големината и посоката на регистрираните движения в резултат на изпитваните напрежения в региона.