0

С лучващото се в Газа е криза на човечеството, обяви Антониу Гутериш, генерален секретар на Организацията на обединените нации.

Той предупреди, че палестинският анклав бързо „се превръща в гробище за деца“.  „Съобщава се за стотици момичета и момчета, които са убити или ранени всеки ден“, каза Гутериш.

По-рано в понеделник министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" ивица Газа съобщи, че над 10 хиляди са вече загиналите след израелските въздушни удари в палестинската територия през последния месец. 4 хиляди от жертвите са деца.

Пред журналисти в Ню Йорк Гутериш призова за незабавно освобождаване на заложниците, които вече почти месец са държани от екстремистите в Газа, и добави, че е необходимо хуманитарно примирие между Израел и управляващото Газа палестинско движение "Хамас".

"Нищо не може да оправдае умишлените изтезания, убийства, наранявания и отвличания на цивилни. Защитата на цивилните трябва да бъде от първостепенно значение", заяви той.

Последва остра реакция от Израел, като външният министър на страната Ели Коен написа в социалната мрежа Х: „Засрамете се“, тагвайки в поста генералния секретар на ООН.

„Повече от 30 непълнолетни – сред тях 9-месечно бебе, както и малки и деца, са били свидетели на хладнокръвно убиване на родителите им. Теса държани против волята им в ивицата Газа. „Хамас" е проблемът в Газа, а не действията на Израел за премахване на тази терористична организация", допълни Коен.