0

И зраел прави всичко възможно, за да предотврати опасността за цивилните, докато се сражава с "Хамас" в Газа, включително пуска листовки, предупреждаващи ги да бягат, но опитите да се сведат до минимум жертвите "не са успешни", заяви премиерът Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Нетаняху беше попитан от американската телевизия Си Би Ес  дали това че Израел убива хиляди палестинци, докато отвръща за нападението от 7 октомври, извършено от бойците на управляващата в Газа организация "Хамас", няма да подхрани ново поколение с омраза.

"Всяка смърт на цивилно лице е трагедия. И не бива да имаме нито една, защото правим всичко възможно, за да изведем цивилните от опасност, докато "Хамас" прави всичко, за да ги задържи на прицел", каза Нетаняху.

"Ние изпращаме листовки, (ние) им се обаждаме по мобилните им телефони и казваме: "Напуснете". И много от тях напуснаха", каза Нетаняху. 

Израел заяви, че целта на военната му кампания е да унищожи "Хамас". "Другото нещо, което мога да кажа, е, че ще се опитаме да завършим с минимални жертви сред цивилното население. Това е, което се опитваме да направим: минимални жертви сред цивилното население. Но за съжаление, не успяваме".

След това Нетаняху заяви, че иска да направи паралел с нещо, свързано с Германия, но беше прекъснат от интервюиращия от Си Би Ес,  който му зададе въпрос за сигурността в Газа след войната.

Палестинските цивилни граждани понесоха основната тежест на продължаващата вече втори месец израелска военна кампания в отговор на нападението на "Хамас", при което според Израел са загинали 1200 души, предимно цивилни.

Здравните власти в Газа, считани за надеждни от ООН, твърдят, че най-малко 11 500 души са били убити в израелските бомбардировки и при наземна инвазия - повече от 4700 от тях  са деца, посочва Ройтерс.