0

П етдесет и три годишна жена от германски произход бе открита по сигнал, че е била държана години наред затворена от съпруга си в апартамент в Форбаш, в Североизточна Франция, предаде Франс прес.

Полицията е открила жената в понеделник сутринта и е задържала съпруга й, също от германски произход. Съседи на двойката разказват, че не са виждали жената от 2011 г.

Полицията я открила в една от стаите на жилището, гола, с обръсната глава, недохранена и с фрактури на двата крака и на два пръста на ръцете, предаде Франс прес, позовавайки се на местни медии и  полицейски източници.

Жената е била прегледана от съдебни лекари. Регионалният републикански прокурор Оливие Глади заяви, че състоянието й не е добро.

Жената  е била държана в стая с решетки в жилището в центъра на Форбаш, който е на границата с Германия.

Според местни медии в жилището е имало и бележник, в който съпругът на жертвата е отбелязвал какво е правил спрямо жената, кога я е хранил.

Жената успяла да се свърже с асоциация за защита на жертвите на насилие, която пък се свързала с полицията в германския град Висбаден, която пък на свой ред се обадила на френските си колеги.

Съпругът й сега е безработен, а преди това е работил в отрасъла на промишлеността в Германия. Той е пратен в предварителния арест с обвинения за похищение, изнасилване с утежняващи вината обстоятелства и мъчения.

Съседи разказват, че мъжът твърдял, че жена му е болна от рак и затова не излизала навън. Те казват, че понякога чували викове, но си мислели, че това са викове на болка заради предполагаемата болест. 

Мъжът бил много любезен и мил, разказват още съседите му, но допълват, че не са общували много продължително с него.

Няколко часа по-късно прокурорът Глади даде пресконференция по случая. На нея той каза, че нещата може да се окажат различни.

Прокурорът опроверга твърденията, че апартамента на жената е имало банка за мъчения, нито пък е имало тефтерче, в което мъжът й е записвал какво е причинявал на жена си.

Металните решетки в стаята, в която била открита жената,  може би са били, за да се попречи на десетината котки, живеещи в апартамента, да избягат от него, предположи още Глади.

Съпругът е заявил пред разследващите, че жена му страдала от рак и това можело да обясни липсата на коса, предаде БТА.

В разказа на жената имало непоследователност. В ход са тестове, като първите анализи със скенер показали, че тя нямала счупвания, нито очевидни кръвонасядания. Биологичните анализи не позволявали да се говори за състояние на значителна дехидратация.

Намирането й, както каза прокурорът Глади, в полугол вид в жилището й пък можело да се обясни с ранния час, в който полицията е претърсила апартамента.