0

В ърховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел предизвика смут със свое изказване, след като заяви, че светът извън Европейксия съюз е „джунгла”.

По време на речта си в Европейския колеж в Брюж Борел каза: „Брюж е добър пример за европейска градина. Да, Европа е градина. Изградихме градина,  която всичко работи. Това е най-добрата комбинация от политическа свобода, икономически просперитет и социално сближаване, която човечеството е успяло да изгради – трите неща заедно. И тук Брюж е може би добро представяне на красиви неща, интелектуален живот, благополучие”.

„Останалият  не е точно градина. По-голямата част от останалия свят е джунгла и джунглата може да нахлуе в градината. Градинарите трябва да се грижат за нея, но няма да опазят градината с изграждане на стени. Хубава малка градина, оградена с високи стени, за да се предотврати навлизането на джунглата, няма да бъде решение. Тъй като джунглата има силен капацитет за растеж и стената никога няма да бъде достатъчно висока, за да защити градината. Градинарите трябва да отидат в джунглата. Европейците трябва да бъдат много по-ангажирани с останалия свят. В противен случай останалият свят ще ни нахлуе по различни начини и средства”, каза още той.

„Ние сме привилегировани хора. Изградихме комбинация от тези три неща – политическа свобода, икономически просперитет, социално сближаване – и не можем да се преструваме, че оцеляваме като изключение. Това трябва да бъде начин за подкрепа на другите, изправени пред големите предизвикателства на нашето време”, заключи Борел.