0

З аплахи за терористична атака и видеоклип с обезглавяване бяха изпратени до няколко средни училища в парижкия регион. Заплахите и видеоклипът са били отправени по-специално чрез училищната дигитална работна платформа, съобщиха полицейски източници, цитирани от Франс прес.

Френското министерство на образованието е предложило "психологическа подкрепа" на децата и възрастните, които може да са видели тези "шокиращи" изображения.

Според полицейски източник снощи и през изминалата нощ до най-малко пет средни училища в региона е било изпратено съобщение, в което се съобщава за терористична атака с взривно устройство.

"Извършителят или извършителите са хакнали имейл адреса на ученик, за да разпространят съобщението и видеоклипа с обезглавяването до всички пощенски кутии", каза източникът.

Запитано от АФП, министерството на образованието заяви, че "около 20 училища са били засегнати в региона Ил дьо Франс", като са били отправени "заплахи и възхваляване към тероризъм", с други думи са извършени "няколко сериозни нарушения".

Столичният регион Ил дьо Франс съобщи, че е подал жалба в парижката киберпрокуратура, позовавайки се на "заплахи за ислямистка атака". Областният управител на Ил дьо Франс Валери Пекрес осъди "изключително сериозните действия".

Дигиталната работна платформа на Ил дьо Франс, най-населения от френските региони, беше спряна. "Мобилизирани са специализирани следствени служби за установяване на извършителя/извършителите" и "очевидно осъждаме тези сериозни заплахи", добави министерството на образованието, което "предлага психологическа подкрепа на всички деца или възрастни, които са гледали шокиращите видеоклипове против волята си".