0

С иера Леоне обяви национално извънредно положение заради необузданата употреба на наркотик, за който се твърди, че се прави от човешки кости, съобщава Daily Star.

Зависимите са станали толкова отчаяни за поредната си доза, че са се обърнали към ограбване на гробове, за да направят „силно пристрастяващото“ вещество и да се справят с търсенето. Полицията е била принудена да охранява гробищата в столицата на страната Фрийтаун, за да спре отчаяните дилъри да изравят тела, за да направят потенциално смъртоносната субстанция.

Дрогата, известна като „Куш“, е психоактивна смес от пристрастяващи вещества и е разпространена в страната от години. Смята се, че една от многото съставки, участващи в направата му, са човешки кости – въпреки че експертите са озадачени какво точно прави това.

Президентът Джулиус Маада Био нарече наркотика „смъртоносен капан“ и каза, че представлява „екзистенциална“ криза. По думите му цели квартали са превзети от "зомбита" пристрастени, за които е известно, че спят изправени, лутат се по улиците или падат от високи места. Въпреки че няма официален брой на смъртните случаи, смята се, че сместа от канабис, фентанил и трамадол – силно болкоуспокояващо, използвано за лечение на тежки състояния – е причинила стотици смъртни случаи през последните години, каза правителството на западноафриканската нация.